Cena
-
od
do
Historia współczesnych cygar sięga roku 1492 roku, kiedy to hiszpańska ekspedycja dowodzona przez Krzysztofa Kolumba dotarła na Kubę. Zamieszkujące ją plemiona podczas różnych ceremonii paliły tajemnicze, zwinięte liście - cohiba. Tak właśnie brzmi oryginalna nazwa tytoniu. To Hiszpanie sprowadzili tytoń do Europy. I to oni w początkach XVIII wieku zaczęli produkować cygara w wersji, którą znamy.
Tytoniowe „dzieło sztuki”
Każde cygaro zbudowane się z tych samych elementów: stopy (koniec cygara, najczęściej otwarty, który podpala się rozpoczynając palenie), główki (koniec cygara, który wkłada się do ust) i korpusu część pomiędzy stopą a główką). Wiele cygar - te ręcznie robione na pewno - ma jeszcze kapturek (kawałeczek liścia tytoniowego umocowany na główce, który obcina się przed paleniem).
Cygaro ma przemyślane, staranie dobrane, dobrze skręcone wnętrze: wkładkę (kombinacja kilku rodzajów tytoniu), zawijacz (elastyczny liść tytoniu, w który zawija się wkładkę i który nadaje kształt oraz zapewnia jakość palenia) i pokrywę (cieniutki i elastyczny liść, który decyduje o wyglądzie cygara).
Smak i moc cygara
O smaku i mocy w największym stopniu decyduje wkładka i jej zawijacz. Ogromne znaczenie ma pochodzenie liści tytoniu i sposób ich zwijania. Na smak i moc wpływa też długość i średnica cygara. Cygara długie są subtelniejsze, stopniowo ujawniają moc i swoje aromaty.
Najbogatsze i najciekawsze smakowo są cygara zwijane ręcznie. Odpowiednie ułożenie długich liści we wkładce, stopniowo rozwija intensywność smaków podczas palenia. Za najlepsze, z uwagi na warunki w jakich uprawia się tytoń, uważa się cygara kubańskie. Punch Punch mają średnią mocy i uwalniają aromat owoców tropikalnych. W klasycznej marce Romeo y Julieta, której miłośnikiem był Winston znajdziemy różne aromaty i moc. Cygara z tytoniu uprawianego na Dominikanie, w Nikaragui, Hondurasie są łagodniejsze, o mniejszej mocy i złożonych smakach. Te z kolekcjonerskiej edycji Decade, łączące nikaraguańską wkładkę z ekwadorską pokrywą, uwalniają z drzewno-ziemistych aromatów słodkie nuty czarnej wiśni i orzecha.
Rytuał palenia cygara
By w pełni doświadczyć smaku cygara trzeba wybrać dobre cygaro. Warto sięgnąć po te z kapturkiem. Cygaro obcina się na kapturku, ostrą gilotynką lub specjalnymi nożyczkami do cygar - w naszym sklepie mamy różne- by uniknąć jego rozwinięcia. Do zapalenia cygara najlepsze są długie, drewniane zapałki. Można też skorzystać z zapalniczki gazowej. Cygaro pali się krótkimi, płytkimi pociągnięciami, by poczuć jego smak w ustach. Podczas palenia cygaro często gaśnie. Należy je wtedy przypalić ponownie. Warto też pamiętać, że w ciągu godziny od zgaśnięcia cygaro nie tarci swoich walorów smakowych. Kończąc palenie, należy odłożyć cygaro na popielniczkę i pozwolić mu zgasnąć.
Cygara należy przechowywać w szczelnie zamykanych humidorach - najlepsze są te z wnętrzem z drewna cedrowego - które zapewniają optymalną temperaturę i wilgotność (65-75%). Pomagają w tym nawilżacze, które także są w naszym asortymencie.